Heb je zonnepanelen dan is er geen ontkomen meer aan, inmiddels rekenen vrijwel alle energieleveranciers terugleverkosten voor klanten met zonnepanelen. De enige uitzondering zijn leveranciers van dynamische energie contracten, maar die zijn niet voor iedereen geschikt.
Daarom kijken we in dit artikel naar 4 manieren waarmee je terugleverkosten kunt voorkomen, op volgorde van eenvoudig en goedkoop, naar ingewikkelder en soms met de nodige investering.
In het kort, wat zijn en hoe werken terugleverkosten?
Terugleverkosten zijn extra kosten die je energieleverancier in rekening brengt als je stroom teruglevert aan het stroomnet. Omdat het Nederlandse stroomnet steeds voller raakt betalen energieleveranciers steeds meer aan de netbeheerder voor de teruggeleverde stroom, omdat de netbeheerder steeds meer moeite moet doen om het stroomnet in balans te houden. Kosten die voorheen over alle klanten verdeeld werden, maar sinds vorig jaar bij steeds meer leveranciers alleen gerekend worden aan klanten met zonnepanelen.
De terugleverkosten betaal je, afhankelijk van je energieleverancier, als vast bedrag per maand of per kWh stroom die je teruglevert aan het stroomnet. Hieronder valt ook stroom die je later in het jaar weer verbruikt via de salderingsregeling.
Bekijk hier een overzicht van terugleverkosten per energieleverancier
1. Verbruik je zonnestroom zelf
De meest eenvoudige oplossing is het verbruiken van zoveel mogelijk stroom als de zon schijnt en je zonnepanelen dus stroom opwekken. Een zonnige dag is dus een goede reden om bijvoorbeeld de wasmachine, de wasdroger, de warmtepomp of de airco aan te zetten. Of om natuurlijk je elektrische auto aan de oplader te hangen als je die hebt.
Hoe meer stroom je direct van de zonnepanelen verbruikt, hoe minder er langs de energiemeter gaat en dat scheelt dus in de teruglevering. (Een andere oplossing hiervoor vind je bij nr 4)
Afhankelijk van de reden waarom je zonnepanelen hebt genomen is deze oplossing nogal tegenstrijdig. Ja, het bespaart je geld door op zonnige momenten meer stroom te verbruiken, maar nee het milieu en de strijd tegen klimaatverandering gaan we niet winnen door meer energie te verbruiken.
2. Kies voor een dynamisch energiecontract
Een andere relatief eenvoudig oplossing is het kiezen voor een dynamisch energiecontract. Hierbij wisselen de elektriciteitsprijzen al per uur, afhankelijk van het aanbod op het stroomnet. Hierdoor zijn er tijdstippen waarom je geld terugkrijgt als je stroom verbruikt, en dus moet betalen als je op dat moment stroom aan het net teruglevert.
Toch is een dynamisch contract niet voor iedereen geschikt. Het is heel handig als je regelmatig thuis bent en zo je energieverbruik kunt afstemmen op de wisselende prijzen. Ben je overdag de hele dag weg voor je werk, dan is een dynamisch contract minder aantrekkelijk omdat je in de avonduren vaak juist meer betaalt voor stroom.
Extra voordelig wordt het als je dit met het advies hierboven combineert, door meer energie te verbruiken op het moment dat er veel aanbod is bespaar je uiteindelijk dubbel.
3. Sluit een modelcontract af voor stroom
Het modelcontract is verplicht voor alle energieleveranciers in Nederland, ook al is dit niet iets waar ze mee adverteren. Het is een standaard energiecontract voor stroom en gas dat voor alle huishoudens in Nederland gelijk is en wordt samengesteld door de ACM. Alleen de tarieven mogen de energieleveranciers zelf bepalen.
Het huidige modelcontract bestaat sinds 2016, vergeleken met nu een compleet andere tijd waarin er minder zonnepanelen op daken lagen en er vooral ook geen sprake was van terugleverkosten. Door dit contract af te sluiten mag een energieleverancier je dus geen terugleverkosten in rekening brengen.
Een groot nadeel van een modelcontract is dat de tarieven vaak ruim hoger liggen dan van alle andere energie aanbiedingen. Het is dus vrijwel nooit een aantrekkelijk aanbod en een goede deal om zo’n contract af te sluiten.
Maar mocht je toch kiezen voor een modelcontract om terugleverkosten te voorkomen, dan kun je ervoor kiezen om dit alleen voor elektriciteit te doen en voor gas een gewoon energiecontract af te sluiten.
4. Investeer in een thuisbatterij
Als laatste is er nog de technische oplossing, bijvoorbeeld door het installeren van een thuisbatterij. Hiermee voorkom je dat de stroom die jouw zonnepanelen opwekken langs de meter gaan, waardoor je dus niets teruglevert aan het energienet. Zolang jij niets teruglevert, door het in een batterij op te slaan of direct te gebruiken als de zon schijnt, betaal je ook geen terugleverkosten.
Deze oplossing vraagt om een flinke investering vooraf en is technisch ook ingewikkelder dan de opties van hierboven. Thuisbatterijen zijn niet goedkoop, maar laten zich inmiddels wel in een paar jaar terugverdienen.
Afhankelijk van je zonnepanelen installatie zijn er verschillende oplossingen verkrijgbaar, zoals de SolarEdge Home of de onafhankelijke thuisbatterij van Sessy.
De batterijen van SolarEdge Home kun je combineren met het SolarEdge One systeem en een dynamisch energiecontract om zo op de meest slimme manier de stroom van je zonnepanelen, je thuisbatterij(en) en het energienet te gebruiken met als doel de laagste energierekening ooit.
Conclusie, kun je terugleverkosten voorkomen?
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is het mogelijk om terugleverkosten te voorkomen, ook nu nagenoeg alle leveranciers deze kosten in rekening brengen. Maar het komt wel altijd aan op het maken van andere keuzes dan je voorheen gewend was, zoals het direct verbruiken van de opgewekte stroom in plaats van te leunen op de salderingsregeling.
Opzich geen slechte ontwikkeling, nu het nieuwe kabinet de salderingsregeling wil afschaffen in 2027 is het een goed moment om, wanneer mogelijk, je energieverbruik aan te passen aan het moment dat je zonnepanelen stroom leveren.
Om af te sluiten met goed nieuws, de beoogde regeringspartijen willen ook af van de terugleverkosten op het moment dat de salderingsregeling stopt. Dus zoals het er nu uitziet komt er ooit weer een einde aan terugleverkosten voor zonne-energie.